Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

  

Mesaj către psihologii clinicieni, consilieri și psihoterapeuți din partea Comisiei de psihologie clinică și psihoterapie a Colegiului Psihologilor din România

În această perioadă plină de schimbări, incertitudini și anxietăți diverse, membrii comisiei noastre își manifestă încrederea în capacitatea tuturor psihologilor clinicieni, a consilierilor și psihoterapeuților de diverse orientări de a se reorganiza în activitatea lor pentru a veni în sprijinul oamenilor afectați de provocările aduse de virusul SARS-COV-2.

Știm din interacțiunile directe că toți profesioniștii din aceste specializări dispun de competențe, flexibilitate, creativitate, capacitate de auto-îngrijire și într-ajutorare. Aceste carateristici sunt foarte necesare în această perioadă plină de factori stresori, în trecerea de la activitățile directe (față către față) la cele online și telefonice, pentru oferirea de suport și asistență psihologică adaptată situațiilor de criză. Acum este cel mai important să fim disponibili tuturor persoanelor, indiferent de gradul de afectare sau de nevoile manifestate și în același timp să avem grijă de noi. Suntem încrezători că fiecare dintre noi conștientizăm cât de importantă este intervenția noastră și cât de mult se uită oamenii spre contribuția noastră ca specialiști.

De asemenea, avem convingerea că fiecare asociație profesională își poate susține membri și publicul larg prin comunicate specifice de susținere bine documentate științific, prin activități de supervizare și intervizare, prin organizarea de cursuri și workshop-uri online, prin ghidarea consistentă a psihologilor care întâmpină dificultăți în procesul de adaptare a activităților profesionale.

Comisia noastră își continuă activitățile specifice în varianta online și facem tot ce este posibil să păstrăm ritmul de lucru intens de până acum pentru a asigura fluiditatea rezolvării solicitărilor colegilor noștri.

Avem speranța că această perioadă va sprijini profesioniștii din domeniul clinic pentru a clarifica și întări rolul important pe care psihologii îl joacă în societate și aria medicală și că pe termen lung, acțiunile și rezultatele noastre pot consolida poziția noastră între profesioniștii aparținând domeniilor de ajutor.

Cu respect și încredere,

Membrii Comisiei de psihologie clinică și psihoterapie